آرشیو دی ماه 1403

ارائه خدمات حقوقی

مجمع فوق العاده شرکت چیست ؟

۱۳ بازديد

مجمع فوق العاده شرکت ها چیست؟ معمولاً مجمع فوق‌العاده شرکت به جهت اتخاذ تصمیم‌های مهمی برگزار می‌شود. که مربوط به امور هیئت‌مدیره، کاهش و افزایش سهام، انحلال شرکت و … می‌باشد. در ادامه این مطلب قصد داریم به معرفی مجمع فوق‌العاده شرکت و ضرورت برگزاری آن بپردازیم.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

مجمع فوق العاده شرکت چیست ؟

به جز مجمعی که سالیانه و در زمان مشخص برگزار می‌شود هر مجمع دیگری تشکیل شود مجمع فوق‌العاده نام دارد. همان‌طور که از نام مجمع فوق‌العاده شرکت مشخص است. این مجمع در شرایط فوق‌العاده برگزار می‌شود. یعنی زمان‌بندی مشخصی برای آن وجود ندارد و بسته به شرایط مجمع فوق‌العاده تشکیل می‌گردد.

اگر در طول یک سال مالی شرکت مشکلی خاصی به وجود آید. باید برای آن مشکل فوراً تصمیم‌گیری انجام شود. و نیاز باشد که از یک‌بار مجمع عادی بیشتر جلسه و مجمع تشکیل گردد. در این صورت مجمع فوق‌العاده تشکیل می‌شود. بنابراین مجمع معمولاً زمانی تشکیل می‌گردد که نیاز باشد برای رخدادهای شرکت به صورت فوری تصمیم‌گیری شود. مدتی که در آن امکان برگزاری مجمع فوق‌العاده وجود دارد از ابتدای تشکیل شرکت تا زمان انحلال شرکت خواهد بود.

مثلاً در صورتی که شرکت قصد داشته باشد سال مالی خود را تغییر دهد. یا مثلاً بخواهد سرمایه سهام را افزایش یا کاهش دهد. باید مجمع فوق‌العاده تشکیل شود. جهت تشکیل مجمع فوق‌العاده ابتدا آگهی اطلاع‌رسانی تشکیل مجمع منتشر می‌شود. مجمع با حضور مدیران و سهامداران شرکت برگزار می‌شود. شرط تشکیل این مجمع نیز حداقل حضور صاحبان نیمی از سهام شرکت می‌باشد. در صورتی که سهامداران شرکت‌کننده در مجمع فوق‌العاده به حدنصاب نرسند. آگهی اطلاع‌رسانی تشکیل مجمع مجدداً منتشر و مجمع برای بار دوم برگزار می‌گردد.

مجمع عمومی عادی شرکت چیست ؟

برخلاف مجمع فوق‌العاده، مجمع عمومی عادی شرکت در واقع جلسه‌ای است که به طور سالانه و از پیش تعیین می‌گردد. این مجمع در حضور سهامداران و برای موارد مشخصی تشکیل می‌گردد. ضرورت جلسه سالانه مجمع عمومی عادی شرکت به چگونگی فعالیت شرکت‌ها بازمی‌گردد. تمام شرکت‌ها جهت شروع کسب‌وکار به سرمایه اولیه نیازمند. سرمایه اولیه توسط سرمایه‌گذاران تأمین می‌گردد که به این افراد نام سهامدار می‌دهند.

در اینجا شرکت‌ها به دو گروه سهامی عام و سهامی خاص تقسیم می‌گردند. شرکت‌های سهامی عام بخشی از سرمایه‌شان را با فروش به مردم عادی به عنوان سهامدار تأمین می‌کند.در این شرکت‌ها اقدامات و تصمیمات مهمی صورت می‌گیرد و فعالیت‌های متفاوتی انجام می‌شود تا شرکت برقرار باقی بماند. انجام فعالیت‌ها و اتخاذ تصمیمات مهم نیازمند تشکیل جلسات متعدد میان سهامدارها و مدیران شرکت است. که به این دسته از جلسات مجمع می‌گوییم.

تفاوت مجمع فوق العاده و مجمع عمومی‌عادی

پیش‌تر شرح دادیم که مجمع فوق‌العاده با توجه به نام این مجمع فقط در زمان‌های خاص و برای شرایط ویژه به صورت فوق‌العاده برگزار می‌شود. تا برای موارد خاص و اضطراری که نیاز به تصمیم فوری دارد تصمیم‌گیری شود. مجمع فوق‌العاده زمان از پیش تعیین‌شده و مشخصی ندارد. اما مجمع عمومی عادی شرکت یک جلسه‌ای است. که به صورت عادی و با برنامه‌ریزی قبلی به صورت سالانه برگزار می‌شود. و برای موارد و فعالیت‌های مشخص از قبل در این جلسه تصمیم‌گیری می‌شود.

مدت توقف نماد سهام طی مجمع فوق العاده وعادی

نماد سهام مربوط به شرکت دو روز کاری قبل از شروع مجمع عادی و فوق‌العاده متوقف می‌گردد. تا طی برگزاری مجمع منافع و تصمیمات تنها مختص سهامدارانی که در زمان تشکیل مجمع سهامدار هستند؛ باشد. بازگشایی سهم نیز 5 روز بعد از برگزاری مجمع عادی و فوق‌العاده اتفاق می‌افتد. البته نماد سهام بعد از این مدت به صورت حراج ناپیوسته و همچنین بدون محدودیت نوسان قیمت باز می‌شود. و قیمت آن نیز با توجه به عرضه و تقاضا تعیین می‌گردد.

وظیفه مجمع فوق العاده شرکت چیست؟

مجمع فوق‌العاده معمولاً به منظور بررسی و تصمیم‌گیری در خصوص تغییر ترکیب سهامداران، انتخاب هیئت‌مدیره، کاهش یا افزایش سرمایه شرکت، تغییر اساسنامه شرکت و یا انحلال شرکت برگزار می‌شود. بنابراین مجمع فوق‌العاده به نوعی شبیه مجمع عمومی عادی است. با این تفاوت که زمان برگزاری آن برخلاف مجمع عادی در اساسنامه مشخص نشده و برای تصمیمات و رخدادهای فوری تشکیل می‌گردد. در مستندات قانون وظایف مجمع فوق‌العاده به شرح زیر است:

اول: کاهش سرمایه (مطابق ماده 65 یا 33 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت).

دوم: جهت تصویب ایجاد سهام ممتاز مطابق تبصره 2 ماده 24 قانون تجارت.

سوم: ایجاد تغییر در امتیازات و حقوق سهام ممتاز مطابق ماده 42 لایحه.

چهارم: تبدیل سهام بی‌نام به بانام و برعکس مطابق ماده 43 لایحه به بعد.

پنجم: انتشار اوراق قرضه مطابق مواد 56 و 55 لایحه.

ششم: تبدیل یا تفویض ورقه قرضه به سهام مطابق بند نهم ماده 60 لایحه و مواد 71،69،65،61 لایحه.

هفتم: افزایش سرمایه بر اساس مواد 55 و 56 لایحه اصلاح قانون تجارت.

هشتم: تصویب تغییرات در سرمایه شرکت بر اساس ماده 83 لایحه.

نهم: تصویبات مربوط به تغییر در مواد اساسنامه شرکت مطابق ماده 83 لایحه.

دهم: تصمیم به انحلال شرکت پیش از موعد یا به علت زیان واردشده مطابق با مواد 83 و 141 لایحه.

یازدهم: تبدیل شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام بر اساس مواد 278 و 287 قانون.

برای آشنایی با نحوه ثبت افزایش سرمایه شرکت کلیک کنید.

نحوه برگزاری مجمع فوق العاده شرکت

گام ابتدایی برگزاری مجمع فوق‌العاده مانند مجمع عادی می‌باشد. جهت برگزاری مجمع فوق‌العاده ابتدا باید به تمام صاحبان سهام و مدیران شرکت دعوت‌نامه ارسال شود. ارسال دعوت‌نامه از طریق سایت شرکت، روزنامه‌های کثیرالانتشار، سایت رسمی سازمان بورس و.. صورت می‌پذیرد. همان‌طور که قبل‌تر اشاره کردیم مجمع فوق‌العاده در شرایط خاص و اضطراری برای تصمیمات هیئت‌مدیره برگزار می‌گردد.

در مجمع فوق‌العاده جهت انتخاب هیئت‌مدیره، هر فرد در مجمع به اندازه هر مدیر یک حق رأی خواهد داشت. یعنی اگر سهامداری 200 حق رأی داشته باشد. و در مجمع باید 5 مدیر انتخاب گردد. این سهامدار هزار حق رأی خواهد داشت. و مختار است همه رأی‌های خودش را به نفع یک نفر استفاده کند یا میان چند نفر تقسیم کند.

حدنصاب تشکیل مجمع فوق العاده چقدر است؟

برای تشکیل مجمع فوق‌العاده باید بیش از نصف سهامداران دارای حق رأی در این مجمع حضور یابند. در صورتی که مجمع به حدنصاب نرسید یعنی نیمی از سهامداران دارای حق رأی در جلسه مجمع حاضر نشوند. آنگاه باید دقیقاً مثل مجمع عمومی عادی برای بار دوم اطلاع‌رسانی صورت پذیرد و جلسه مجدداً برگزار شود. در صورت برگزاری برای دومین بار مجمع فوق‌العاده با یک‌سوم برگزار می‌شود.

تصمیمات مهم طی مجمع فوق‌العاده باید با قبول اکثریت دوسوم افراد حاضر در مجمع گرفته شود. به یک نکته توجه داشته باشید گاهی مجمع عمومی عادی به صورت فوق‌العاده تشکیل می‌شود. تشکیل مجمع عادی به صورت فوق‌العاده با مجمع فوق‌العاده متفاوت است. در این شرایط قوانینی که برای حدنصاب تشکیل مجمع عادی جهت حضور و حق رأی مشخص شده است. برای مجمع عادی که به صورت فوق‌العاده برگزار می‌شود اجرا می‌گردد نه قوانین مجمع فوق‌العاده.

نصاب تشکیل مجمع فوق‌العاده در قانون

بر اساس ماده 84 لایحه اصلاحی قانون تجارت حدنصاب مجمع فوق‌العاده دارندگان بیش از نصف سهام است که حق رأی دارند. به عنوان مثال اگر صد سهم در شرکت وجود داشته باشد دارندگان 51 سهم باید در مجمع فوق‌العاده شرکت نمایند. البته مقصود از دارندگان بیش از نصف سهام در نصاب سرمایه است.

در صورتی که در دعوت ابتدایی اکثریت حاضر نشوند و حدنصاب ایجاد نگردد. دعوت دوم صورت می‌پذیرد و در دومین مرتبه حدنصاب به یک‌سوم سهام که دارای حق رأی هستند کاهش می‌یابد. به عنوان مثال با صد سهام در شرکت حضور 34 سهم الزامی است. رسمیت جلسه دوم منوط به درج نتیجه دعوت اول در دعوت‌نامه دوم است.

نکته قابل توجه اینکه مجمع عمومی فوق‌العاده تنها در دو نوبت دعوت به عمل می‌آید. اما در مجمع عمومی مؤسس این دعوت تا سه نوبت ادامه دارد. بنابراین اگر مجمع فوق‌العاده در دعوت دوم به حدنصاب نرسد. سهامداران برای بار سوم دعوت نمی‌شوند. بلکه مجدداً از نو و با حدنصاب جلسه اول باید دعوت صورت پذیرد.

نصاب تصمیم مجمع فوق‌العاده

در ماده بعدی یعنی ماده 85 لایحه، ذکر می‌شود که نصاب لازم برای تصویب تصمیمات مجمع چه میزان است. تصمیمات مجمع فوق‌العاده مانند مجمع مؤسس به اکثریت دوسوم آرای حاضر در جلسه نیازمند است. مثلاً اگر 60 رأی در مجمع فوق‌العاده حضور یابند حداقل 40 رأی از آن‌ها باید موافق تصویب دستور جلسه باشند.

البته اگر موضوع مجمع فوق‌العاده در خصوص تغییر تابعیت شرکت باشد. و یا در خصوص افزایش سرمایه شرکت به صورتی که مبلغ اسمی سهام را بالا ببرند. درحالی که این اقدام برای صاحبان سهام تعهد ایجاد کند؛ باشد. در این دو موضوع اتفاق آرا جهت تصویب مورد نیاز است.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

سؤالات متداول

مجمع فوق‌العاده شرکت چیست ؟

به جز مجمعی که سالیانه و در زمان مشخص برگزار می‌شود هر مجمع دیگری تشکیل شود مجمع فوق‌العاده نام دارد. این مجمع در شرایط فوق‌العاده برگزار می‌شود یعنی زمان‌بندی مشخصی برای آن وجود ندارد.

تفاوت مجمع فوق‌العاده با مجمع عادی چیست ؟

مجمع فوق‌العاده در زمان‌های خاص برگزار می‌شود. تا برای موارد خاص و اضطراری که نیاز به تصمیم فوری دارد تصمیم‌گیری شود.  اما مجمع عمومی عادی شرکت یک جلسه‌ای است. که به صورت عادی و با برنامه‌ریزی قبلی به صورت سالانه برگزار می‌شود.

وظایف مجمع فوق‌العاده چیست ؟

مجمع فوق‌العاده معمولاً به منظور بررسی و تصمیم‌گیری در خصوص تغییر ترکیب سهامداران، انتخاب هیئت‌مدیره، کاهش یا افزایش سرمایه شرکت، تغییر اساسنامه شرکت و یا انحلال شرکت برگزار می‌شود.

 

منبع: مجمع فوق العاده شرکت چه وظایفی دارد و چه زمانی تشکیل می شود؟

مرخصی استحقاقی چیست ؟‌

۱۵ بازديد

مرخصی استحقاقی چه شرایطی دارد؟ در سال‌های اخیر به علت افزایش شرکت‌ها و کارگاه‌های دارای کارگر در کشور قانونگذاران برای اینکه از اختلاف میان کارگر و کارفرما جلوگیری کنند قانونی به نام قانون کار به وجود آورده‌اند. قانون کار شرایط مختلفی را برای کارگر و کارفرما پیش بینی نموده است و یکی از این شرایط رفتن ‌به مرخصی توسط کارگر می‌باشد. در ادامه قصد داریم در مورد مرخصی استحقاقی که یکی از انواع مرخصی در قانون کار است توضیحات کاملی را در اختیارتان قرار دهیم، با ما همراه باشید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

مرخصی استحقاقی چیست ؟‌

مرخصی ا‌ستحقاقی یکی از انواع مرخصی در قانون کار می‌باشد که شرایط خاص خود را دارد. این نوع مرخصی برای تفریحات و استراحت کارگران در نظر گرفته شده است و فرد در مدت زمان مرخصی‌اش دارای حقوق نیز می‌باشد. ‌مرخصی ا‌ستحقاقی کارگران برای هر یک سال کار یک ماه در نظر گرفته شده است. نکته بسیار مهمی که باید به آن توجه کرد این است که مرخصی ا‌ستحقاقی شامل روز‌های جمعه نیز می‌شود اما روز‌های تعطیل دیگر در سال جزو مرخصی ا‌ستحقاقی نخواهند بود و در آن روز‌ها فرد می‌تواند باز هم به مرخصی برود.

برای اطلاع از حقوق و مزایای کارمندان کلیک کنید.

ذخیره کردن مرخصی‌های استحقاقی

مرخصی‌های ا‌ستحقاقی یک ماه در سال می‌باشند که فرد می‌بایست از آن‌ها استفاده کند. اما در برخی موارد دیده می‌شود که فرد به دلایل مختلف از مرخصی استفاده نمی‌کند و قصد دارد آن را ذخیره کند. حال پرسشی که مطرح می‌شود این است که آیا می‌توان مرخصی ا‌ستحقاقی را ذخیره نمود؟ که در این باره باید بگوییم امکان ذخیره نمودن مرخصی ا‌ستحقاقی هست اما کارگر تنها می‌تواند نه روز مرخصی ا‌ستحقاقی خود را ذخیره کند و نمی‌تواند بیست و یک روز دیگر را ذخیره نماید.

نکته بسیار مهم: اگر کارگر تمام مرخصی‌های ا‌ستحقاقی خود را ذخیره کند و به مرخصی نرود می‌تواند حقوق کامل روز‌های مرخصی را دریافت کند اما در سال بعد بیشتر از نه روز مرخصی برای او ذخیره نخواهد شد و فرد دیگر نمی‌تواند از بیست و یک روز دیگر مرخصی‌اش استفاده کند. این به این دلیل است که کارگر از مرخصی‌هایش حتما استفاده کند و بتواند چند روزی را استراحت کند.

مرخصی استحقاقی کارگران فصلی چقدر است ؟‌

همانطور که در بالا گفته شد مدت زمان مرخصی ا‌ستحقاقی در هر یک سال کار یک ماه می‌باشد اما در برخی موارد دیده می‌شود که فرد یکسال کار نکرده است و فقط در برخی فصول سال کار کرده است که در این صورت مرخصی ا‌ستحقاقی او با توجه به ماه‌هایی که‌ کار کرده است محاسبه می‌شود. در هر ماه فرد می‌تواند دو و نیم روز مرخصی ا‌ستحقاقی دریافت کند. برای مثال اگر فرد به طور کلی شش ماه از سال را کار کرده باشد می‌تواند ۱۵ روز مرخصی ا‌ستحقاقی دریافت کند.

نکته: تمام روز‌های مرخصی ا‌ستحقاقی جزو سابقه کاری فرد به حساب می‌آیند.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مرخصی ا‌ستحقاقی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون مرخصی ا‌ستحقاقی پاسخ دهند.

 

سوالات متدوال

در هر ماه کارگر چند روز مرخصی ا‌ستحقاقی دارد ؟‌

در هر ماه فرد ۲ و نیم روز مرخصی ا‌ستحقاقی دارد.

چند روز از مرخصی‌های ا‌ستحقاقی قابل ذخیره کردن است ؟‌

تنها نه روز مرخصی ا‌ستحقاقی قابل ذخیره کردن است.

 

منبع: مرخصی استحقاقی

دعوای مسئولیت مدنی

۱۳ بازديد

مسئولیت مدنی به این معناست که شخصی به دیگری ضرر و زیانی وارد آورد که رابطه قراردادی با او ندارد. در هر مورد که شخصی موظف به جبران ضرر دیگری باشد می‌گویند در برابر او مسئولیت مدنی دارد یا ضامن است‌. بنابراین آن فردی که ضامن است باید جبران خسارت کند. در ادامه به بررسی راه‌های جبران خسارت و بررسی مواد قانونی مربوط به آن می‌پردازیم.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

دعوای مسئولیت مدنی

در بیشتر موارد، مسئول خسارت، بدون اقامه دعوی به جبران خسارت اقدام نمی‌کند و به همین دلیل زیان دیده باید اقامه دعوای مسئولیت مدنی کند.
این دعوا بسته به شرایط و نوعی که دارد می‌تواند در دادگاه کیفری و در دادگاه حقوقی رسیدگی شود. اگر فعل زیانبار، جرم کیفری باشد در دادگاه کیفری و اگر فعل زیانبار عنوان مجرمانه نداشته باشد، در دادگاه حقوقی رسیدگی می‌شود.
نکته: طبق بند الف ماده ۹ قانون شورا‌های حل اختلاف اگر خسارت وارده کمتر از ۲۰۰ میلیون ریال باشد شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به دعوای مسئولیت مدنی را خواهد داشت.

خواهان دعوای مسئولیت مدنی

دعوای مسئولیت مدنی باید از سوی زیان دیده اقامه شود زیرا طبق ماده ۲ قانون آیین دادرسی مدنی، اقامه دعوا از سوی کسی که ذی نفع دعوی نیست یعنی از این طرح دعوا نفعی به او نمی‌رسد، پذیرفته نمی‌شود.

خوانده دعوای مسئولیت مدنی

خوانده دعوای مسئولیت مدنی شخصی است که باید جبران خسارت کند.
اگر مسئول حادثه فوت کرده باشد، می‌توان علیه ورثه او که قائم مقام قانونی فرد محسوب می‌شوند، دعوای مسئولیت را اقامه کرد.

راه‌های ایفای مسئولیت مدنی

راه‌های جبران خسارت عبارتند از جبران عینی ( اعاده وضع سابق ) و دادن معادل، که دادگاه با توجه به اوضاع و احوال و شرایط معین می‌کند که شیوه و طریقه جبران خسارت به کدام یک از این موارد می‌باشد.

الف – جبران عینی

بهترین شیوه برای جبران خسارت آن است که وضع زیان دیده کاملاً به حالت پیش از ورود ضرر بازگردانده شود. در جبران عینی ضرر کاملاً محو می‌شود و به همین دلیل این شیوه بر دیگر شیوه‌ها ارجحیت دارد.
برای مثال اگر کسی خانه‌ای را خراب کند، دادگاه می‌تواند به بازسازی خانه حکم دهد و از این طریق وضع را به حالت سابق بازگرداند.
البته در خسارت‌های معنوی و بدنی امکان بازگرداندن وضع پیشین وجود ندارد اما در خسارت‌های مالی اجرای این شیوه ممکن است.

ب – دادن معادل

یکی دیگر از راه‌های جبران خسارت دادن معادل می‌باشد در این موارد باید معادل آنچه که بر اثر فعل یا ترک فعل مسئول حادثه از دارایی زیان دیده خارج و یا کم شده است به دارایی او وارد شود، که این معادل می‌تواند به دو صورت انجام پذیرد: جبران نقدی و جبران غیر نقدی خسارت.

جبران نقدی خسارت

اصل بر این است که در جبران نقدی خسارت، غرامت به صورت یکجا و فوری پرداخت شود اما دادگاه می‌تواند به لحاظ وضع مالی مسئول زیان، به پرداخت خسارت به صورت قسطی حکم کند.
همچنین جبران نقدی خسارت ممکن است به صورت پرداخت مستمری باشد، در این نوع از پرداخت مبلغ کل و تعداد پرداخت‌ها مشخص نیست و ممکن است تعهد به پرداخت مستمری تا پایان عمر زیان‌دیده باقی بماند.

توصیه می‌کنیم مقاله خسارت تاخیر را مطالعه نمایید.

جبران غیرنقدی خسارت

جبران غیرنقدی خسارت به این معناست که می‌توان مثل مال را تسلیم کرد که در این صورت دیگر نوبت به پرداخت قیمت نخواهد بود زیرا مثل مال، صفات نوعی آن را دارد. البته مثل همه اموال وجود ندارد و دادن مثل آن همیشه امکان‌پذیر نمی‌باشد.

توصیه می‌کنیم مقاله خسارت عدم انجام تعهد را مطالعه نمایید.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مسئولیت مدنی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون مسئولیت مدنی پاسخ دهند .

 

منبع: مسئولیت مدنی به چه شیوه‌هایی امکان‌پذیر است؟

تعریف زنا و انواع آن

۱۴ بازديد

انواع زنا در قانون چطور تعریف شده است؟ در جامعه امروزی ما زنان و مردان به طور مستقیم و غیر مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار ‌‌می‌کنند. ارتباط‌‌ میان زن و مرد نامحرم ‌‌می‌بایست در چارچوب خاص خود شکل بگیرد و نباید از حد و حدود متعارف آن خارج شود. برای مثال زن و مردی که با یکدیگر همکار هستند ‌‌می‌بایست در حد متعارف با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و اگر رابطه آن‌‌‌ها متعارف‌‌ نباشد‌‌ مرتکب گناه شده‌‌‌‌‌‌اند. زنا نیز ارتباط میان زن و مرد است که از حد متعارف خود خارج گردیده است. در ادامه قصد داریم در خصوص زنا و انواع آن توضیحات مفیدی را در اختیارتان قرار دهیم، با ما همراه باشید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

تعریف زنا و انواع آن

به برقراری ارتباط نامتعارف میان زن و مرد رابطه نامشروع گفته ‌‌می‌شود که هم در قانون جرم به شمار آمده‌‌ و هم دین اسلام آن را منع کرده است. اگر بخواهیم مفهوم جرم زنا را ساده‌‌‌‌‌‌‌تر توضیح دهیم ‌‌می‌بایست بگوییم اگر زن و مردی به هم محرم نباشند و‌‌ دخول آلت تناسلی مرد در آلت زن تا ختنه گاه اتفاق بیفتد زنا صورت گرفته است.

البته در برخی موارد ایجاد رابطه با فردی که به ما محرم است نیز زنا محسوب ‌‌می‌شود. به طور کلی برقراری رابطه جنسی میان زن و مردی که میان آن‌ها پیوند ازدواج وجود ندارد زنا ‌‌می‌باشد‌‌ و طبق قانون شامل مجازات خواهد بود. زنا انواع مختلفی دارد که هرکدام مجازات معینی دارند.

زنا با‌‌ محارم نسبی

محارم نسبی کسانی ‌‌می‌باشند که با ما هم خون هستند و شامل‌‌ خاله، مادر، عمه، خواهر و… ‌‌می‌شوند. از آنجایی‌‌ که هیچکس ‌‌نمی‌تواند با محارم نسبی خود رابطه زن و شوهری برقرار کند اگر با آن‌ها رابطه جنسی برقرار نماید این رابطه زنا به حساب آمده و شامل مجازات خواهد شد. مجازات این جرم اعدام است. البته شرایط خاصی برای اثبات آن هم وجود دارد.

زنای محصنه یا محصن | انواع زنا

در برخی موارد دیده ‌‌می‌شود که افراد دارای همسر دائمی هستند و ‌‌می‌توانند هر زمان که بخواهند با او رابطه جنسی برقرار کنند اما با این وجود بازهم با فرد دیگری رابطه جنسی برقرار ‌‌می‌نمایند که در این صورت رابطه برقرار شده زنا محصنه بوده و شامل مجازات ‌‌می‌شود. چنانچه مرد این عمل را انجام دهد زنای او محصن و اگر زن مرتکب این عمل شود زنای او محصنه نام خواهد داشت. مجازات آن سنگسار است. البته این جرم هم شروط اثباتی به خصوصی دارد.

زنای غیر محصنه چیست‌‌‌‌‌‌ ؟

یکی دیگر از انواع زنا، زنای غیر محصنه نام دارد. در این مورد نیز رابطه جنسی میان زن و مرد صورت ‌‌می‌گیرد که به دو صورت زیر ‌‌می‌باشد:

  • زنای غیر محصنه شخص دارای همسر: چنانچه شخصی دارای همسر باشد و به دلیل غیبت طولانی یا بیماری و… همسرش نتواند با او اقدام به برقراری رابطه جنسی نماید اگر با فرد دیگری زنا کند زنای آن‌‌‌ها از نوع غیر محصنه خواهد بود.
  • زنای غیر محصنه شخص مجرد: در این مورد شخص مجرد با میل و اراده خود اقدام به برقراری رابطه جنسی با فردی نموده است که پیوند ازدواج میان آن‌‌‌ها وجود ندارد، در این صورت زنای آن‌‌‌ها غیر محصنه خواهد بود.

زنای به عنف چیست‌‌‌‌‌‌ ؟

زنای به عنف نیز یکی‌‌ از انواع زنا در قانون کشور ما ‌‌می‌باشد که شرایط خاص خود را دارد. در این مورد یکی از طرفین به انجام زنا رضایت نداشته است و به صورت اجباری مرتکب زنا شده است. برای مثال اگر مرد به زن تجاوز کند زنای به عنف صورت گرفته است. مجازات این جرم برای کسی که اعمال زور نموده اعدام می‌باشد.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انواع زنا، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع زنا پاسخ دهند.

 

 

سوالات متداول

زنای به عنف به چه معناست‌‌‌‌‌‌ ؟

زنای به عنف به معنای برقراری رابطه جنسی میان دو فردی است که یکی از آن‌‌‌ها به انجام این‌کار رضایت نداشته است که توضیحات کامل‌‌‌‌‌تر در متن مقاله آمده است.

آیا جرم زنا در دین اسلام نیز منع گردیده است‌‌‌‌‌‌ ؟

بله جرم زنا در دین اسلام گناه بزرگی به شمار‌‌ می‌رود و منع شده است که توضیحات کامل‌‌‌‌‌تر در متن مقاله آمده است.

 

منبع: انواع زنا

دیه بویایی چیست؟

۱۲ بازديد

دیه بویایی چقدر است؟ خداوند به هر انسان حواس پنجگانه‌‌ای را عطا نموده است که با استفاده از آن‌ها می‌تواند از منافع بسیار زیادی بهره مند شود. طبق قانون اگر فردی باعث از دست دادن این حواس پنج گانه دیگری شود می‌بایست مقدار دیه مشخصی را به او پرداخت کند. حس بویایی نیز یکی از حواس پنجگانه انسان می‌باشد که قانونگذار برای آن دیه تعیین کرده است. در ادامه قصد داریم در خصوص مقدار دیه از دست دادن حس بویایی توضیحات مفصلی را خدمتتان ارائه دهیم، با ما همراه باشید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

حکم از بین بردن بویایی افراد

حس ‌‌بو‌یایی یکی از حواس پنجگانه انسان می‌باشد که وجود آن فراد را از منافع زیادی بهره مند می‌کند. با استفاده از حس بویای انسان می‌تواند‌‌‌‌ بوی هر چیزی را استشمام کند و این مهم‌ترین مزیتی است که حس ‌‌بو‌یایی برای انسان به همراه دارد. به همین دلیل قانونگذاران برای از دست دادن حس ‌‌بو‌یایی دیه تعیین نموده‌‌اند و هر فردی که باعث از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی شخص دیگر شود می‌بایست مقدار دیه مشخص شده در قانون را به او بپردازد. پس می‌توان گفت که از دست دادن حس ‌‌بو‌یایی نیز شامل دیه می‌شود و مقدار آن توسط قانونگذار تعیین گردیده است.

توصیه می‌کیم مقاله دیه چیست را مطالعه فرمایید.

دیه از بین رفتن حس بویایی

دیه از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی در قانون کشور ما تعیین گردیده است و مقدار مشخصی دارد. مقدار دیه از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی به شرح زیر است:

  • دیه از بین رفتن کامل حس ‌‌بو‌یایی: چنانچه حس ‌‌بو‌یایی انسان به طور کامل از بین برود دیه آن معادل دیه کامل انسان خواهد بود.
  • دیه از بین رفتن بخشی از حس ‌‌بو‌یایی: در این صورت دیه ارش خواهد بود و مقدار آن با توجه به میزان از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی و نظر کارشناس تعیین خواهد شد.
  • دیه از بین رفتن حس بویایی یکی از دو سوراخ بینی: در این حالت نصف دیه کامل ثابت می‌گردد

دیه از بین رفتن بویایی با قطع بینی

در صورتی که فردی را با قطع کردن و از بین بردن بینی دیگری باعث از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی او شود می‌بایست هم دیه قطع کردن بینی و هم دیه از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی را به او پرداخت کند که مقدار آن‌ها بر اساس میزان آسیب دیدگی معین می‌شود و مجرم می‌بایست دیه هردو را بپردازد.

نکته: دیه کامل انسان در سال 1400 چهارصد و هشتاد میلیون تومان می‌باشد.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص د‌یه بویایی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون د‌یه بویایی پاسخ دهند.

 

سوالات متداول

دیه از بین رفتن کامل حس ‌‌بو‌یایی چقدر است‌‌ ؟

دیه از بین رفتن کامل حس ‌‌بو‌یایی معادل دیه کامل انسان خواهد بود.

دیه از بین رفتن حس ‌‌بو‌یایی یکی از دو سوراخ بینی چقدر است‌‌ ؟

اگر حس ‌‌بو‌یایی یکی از دو سوراخ بینی از بین برود دیه آن معادل نصف دیه کامل انسان خواهد بود.

مقدار دیه از دست دادن بخشی از حس ‌‌بو‌یایی چقدر است‌‌ ؟

در این مورد دیه ارش خواهد بود که توضیحات کامل‌تر در متن مقاله آمده است.

 

منبع: دیه بویایی

مرخصی بدون حقوق چیست ؟

۱۳ بازديد

کارگران از عوامل موثر در جامعه به حساب ‌می‌آیند که قانونگذاران برای حفظ حقوق آن‌‌ها قوانین متفاوتی را وضع نموده‌اند. یکی از این قوانین تعیین روز‌‌های مرخصی برای کارگر ‌می‌باشد که هر نوع مرخصی روزهای مشخصی دارد. مرخصی باعث ‌می‌شود که فرد بتواند به امور غیر کاری خود نیز رسیدگی کند‌. در ادامه قصد داریم در مورد مرخصی بدون حقوق که یکی از انواع مرخصی در قانون کار ‌می‌باشد توضیحات مفصلی را خدمتتان ارائه نماییم، با ما همراه باشید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

مرخصی بدون حقوق چیست ؟

‌مر‌خصی بدون حقوق یکی از انواع ‌مر‌خصی‌‌های تعیین شده در قانون کار ‌می‌باشد که قوانین مربوط به خود را دارد. ‌مر‌خصی بدون حقوق همانطور که از نامش مشخص است دارای حقوق نیست و هر فردی که بخواهد از این نوع ‌مر‌خصی استفاده کند در روز‌‌های ‌مر‌خصی ‌نمی‌تواند حقوق دریافت کند. ‌مر‌خصی بدون حقوق از جمله ‌مر‌خصی‌‌هایی است که ‌می‌تواند قرارداد کار را به حالت تعلیق در بیاورد ولی هیچ جای نگرانی نیست زیرا کارگر ‌می‌تواند پس از اتمام روز‌‌های ‌مر‌خصی‌اش به سرکار بازگردد. ‌مر‌خصی بدون حقوق معمولا از سمت کارگر درخواست ‌می‌شود و برای امور شخصی و خانوادگی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

برای مثال فرد ‌می‌تواند تا مدت یک ماه به حج برود و این مدت یک ماه جزو ‌مر‌خصی‌‌های بدون حقوق او به شمار ‌می‌رود و یا فردی ‌می‌خواهد برای تحصیل مدتی کار خود را ترک کند که در اینجا ‌می‌بایست از ‌مر‌خصی بدون حقوق استفاده کند.‌ با توجه به توضیحاتی که داده شد شاید برایتان‌ سوال شود که مدت زمان ‌مر‌خصی بدون حقوق چقدر است که در این باره باید بگوییم مدت زمان ‌مر‌خصی‌‌های بدون حقوق در قانون کار دو سال در نظر گرفته شده است و افراد ‌می‌توانند بر اساس نیاز خود به ‌مر‌خصی از آن استفاده کنند.

برای آشنایی با شرایط مرخصی گرفتن کلیک کنید.

بازگشت به کار پس از پایان مرخصی بدون حقوق

یکی از سوالاتی که ممکن است در ذهن افراد ایجاد شود این است که آیا ‌می‌توانیم پس از اتمام ‌مر‌خصی بدون حقوق به سر کار خود بازگردیم که در این مورد باید بگوییم بله با وجود اینکه دریافت این نوع ‌مر‌خصی باعث ‌می‌شود قرارداد کار به حالت تعلیق در بیاید اما باز هم کارگر ‌می‌تواند پس از پایان روز‌‌های ‌مر‌خصی‌اش به سرکار بازگردد و کارفرما نیز طبق قانون کار موظف است که او را بپذیرد و به او کار بدهد.

حتما درباره زمان و نحوه مرخصی کارگر بخوانید.

آیا مدت زمان مرخصی بدون حقوق جزو سابقه افراد محسوب ‌می‌شود ؟

همانطور که ‌می‌دانید ‌مر‌خصی بدون حقوق برای افراد قابل استفاده است و حقوقی نخواهد داشت.‌ این نوع ‌مر‌خصی جزو سابقه افراد نیز به حساب ‌نمی‌آید و فرد ‌می‌بایست برای ادامه سابقه خود به سر کار بازگردد.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مرخصی بدون حقوق، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون مرخصی بدون حقوق پاسخ دهند.

 

سوالات متدوال

آیا ‌مر‌خصی بدون حقوق جزو سابقه فرد محسوب ‌می‌شود ؟

خیر ‌مر‌خصی بدون حقوق جزو سابقه کاری فرد به شمار ‌نمی‌رود.

پس از دریافت ‌مر‌خصی بدون حقوق ‌می‌توان دوباره به کار بازگشت ؟

بله در صورت بازگشت کارفرما نیز موظف است که کارگر را بپذیرد.

مدت زمان ‌مر‌خصی بدون حقوق چقدر است ؟

مدت زمان ‌مر‌خصی بدون حقوق تا دو سال است.

 

منبع: مرخصی بدون حقوق در قانون کار

آیا گرفتن جواز کسب آرایشگاه یا پیرایش گری مردانه الزامی است؟

۱۵ بازديد

جواز کسب آرایشگاه مردانه نیاز به مدرک فنی دارد. مرجع صادر کننده جواز کسب آرایشگاه یا پیرایش گری مردانه در هر شهر متفاوت است. در تهران اتحادیه صنف آرایشگران مردانه رسته پیرایشگری برای متقاضیان جواز صادر می‌کند. برای آن که بتوانید در شهر خود مرجع صادرکننده جوازتان را پیدا کنید، می‌توانید با تلفن‌های درج شده و یا اتاق اصناف شهرستان‌تان تماس گرفته و اطلاعات مربوط را درخواست کنید. در ادامه به طور کلی نحوه دریافت جواز و مدارک مورد نیاز برای آرایشگری یا پیرایشگری مردانه شرح داده شده است. برای کسب اطلاع بیشتر درباره قوانین مربوط به جواز کسب کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

آیا گرفتن جواز کسب آرایشگاه یا پیرایش گری مردانه الزامی است؟

پروانه کسب سندی است که نشان می‌دهد فرد صلاحیت ارائه خدمات آرایشگری مردانه را دارد. برای هر شخصی ‌که بخواهد به صورت قانونی فعالیت خرید و فروش انجام دهد گرفتن پروانه کسب الزامی است. این مجوز نشان دهنده قانونی بودن فعالیت فروشنده است و مرجع صادرکننده آن اتحادیه آرایشگران تهران می‌باشد. به موجب این جواز می‌توانید از امتیازات مربوط به اتحادیه مربوطه بهره مند شده و از حمایت های اتحادیه شامل حال‌تان شود. لازم به ذکر است که مرجع صادر کننده در هر شهر تفاوت دارد و برخی قوانین نیز متفاوت است. برای اطلاع از نحوه تمدید جواز کسب کلیک کنید.

مساحت مورد نیاز برای گرفتن جواز کسب آرایشگاه مردانه چه قدر است؟

چه فروشنده بخواهد ملکی را خریداری کند و چه بخواهد اجاره کند باید به این نکته توجه کند که حداقل مساحت لازم برای جواز کسب آرایشگری مردانه حداقل 9 متر مربع است. در قانون مربوط به اتحادیه صنف آرایشگران مردانه تهران با دریافت پروانه این رسته شغلی تنها می‌توانید اقدام ارائه حدمات پیرایشگری کنید. از جمله رسته هایی که این اتحادیه جوازش را صادر می‌کند عبارتند از؛

1 – آرایشگاه مردانه

2 – تولید و نصب و بافت هرپیس و کلاه گیس مردانه

3 – تولید هرپیس و کلاه گیس

4- کارگاه تولید موم گیاهی

شرایط دریافت جواز کسب آرایشگاه مردانه

الف: شرایط عمومی

۱- گواهی صلاحیت یا همان عدم سو پیشینه از نیروی انتظامی ( در سال 1403نیازی به این گواهی دیگر نیست)

۲- سند مالکیت عین، منفعت و یا منافع از جمله اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قرارداد مشارکت، مبایعه نامه و یا هر قراردادی که از منظر قانونی معتبر باشد؛ اعم از رسمی و عادی. در روستاها احراز مالکیت براساس عرف محل می‌باشد. اشخاصی که سند عادی دارند باید تعهدی مبنی بر پذیرش مسئولیت حقوقی ناشی از آن ارائه دهند.

۳- گواهی مالیاتی از اداره مالیات ذی ربط مبنی بر تشکیل پرونده مالیاتی و تصفیه حساب

۴- شناسنامه و کارت ملی برای ایرانیان و گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی

۵- گواهی گذراندن دوره آموزشی احکام تجارت و کسب و کار در قالب دستورالعمل های آموزشی قانون نظام صنفی (کلاس های تهران مجازی است)

۶- کارت پایان خدمت یا معافیت دائم یا پزشکی نظام وظیفه یا گواهی اشتغال به تحصیل برای آقایان کمتر از ۵۰ سال

ب: شرایط اختصاصی

1- محلی مناسب با کاربری تجاری

2- انتخاب نام متناسب با عفت عمومی

3- داشتن وسایل و تجهیزات متناسب و لازم برای فروش

4- کارت بهداشت و مدرک فنی حرفه ای

شرایط و ضوابط رسته ممتاز آرایشگران مردانه

الف – مساحت سالن بالاتر از 35 متر

ب – حداقل صندلی برقی چهار عدد

ج – مجهز به سرویس بهداشتی

د- مجهز به وسایل خنک کننده ( کولر گازی – چیلر)

هـ- مجهز به وسایل یکبار مصرف آرایشگری

و- مجهز به دوربین مدار بسته ، یخچال و تلویزیون

ز- مجهز به وسایل ضدعفونی کننده ( اتوکلاو –یووی )

ح – صندلی مجهز به ماساژور

ط- ویتامینه سر و صورت

ی- اینترنت پرسرعت رایگان

ک – کمدهای مجهز و مجزا برای کیف های اصلاح و شستشو

مکان مناسب به منظور اتخاذ جواز کسب آرایشگری مردان

علاوه براینکه قانون برای متراژ داخلی واحد فروش ضوابطی را وضع نموده در خصوص موقعیت مکانی نیز موارد زیر باید رعایت شود:

1) نکات بهداشتی درمحیط واحد فروش باید طبق پروتکل‌های قانون رعایت شود مانند داشتن هواکش مناسب.

2) الزامی نیست اما بهتر است که واحد صنفی دوربین مدار بسته داشته باشد.

3) شرایط محیطی و موقعیت مکانی واحد باید به تایید اماکن برسد.

4) حتما باید کاربری واحد تجاری باشد و دارای گواهی مشاغل شهرداری

مدارک لازم برای راه اندازی پروانه کسب پیرایشگری مردانه

۱) اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه متقاضی

۲) نمره قبولی آزمون تجارت و کسب و کار

۳) عکس سه در چهار متقاضی

۴) سند ملکی یا اجاره نامه یا مبایعه نامه به نام متقاضی

جهت کسب اطلاع بیشتر درباره مدارک لازم برای جواز کسب کلیک کنید.

مراحل گرفتن مجوز آرایشگاه مردانه تهران

هر خانم و آقایی برای گرفتن جواز فروش لوازم آرایشی و بهداشتی باید مراحل زیر را طی نماید:

۱/ ارسال درخواست جواز آرایشگاه مردانه از طریق سامانه ایرانیان اصناف به آدرس iranianasnaf.ir. اتحادیه موظف هست درخواست‌های حضوری را نیز ترتیب اثر دهد. برای ورود به سامانه ایرانیان اصناف کلیک کنید. از طریق درگاه ملی مجوزها هم می توانید درخواست دهید.

۲/ تشکیل پرونده مالیاتی

۳/ تایید کد پستی توسط مامور پست از محل

۴/ ورود به درگاه تخصصی و ارسال مدارک در سامانه نوین اصناف ایرانیان

گرفتن جواز کسب آرایشگاه و پیرایشگری مردانه چه قدر هزینه دارد؟

برای دریافت مجوز باید مبالغ زیر پرداخت شود :

هزینه صدور پروانه دو میلیون

هزینه آموزش های مربوط به کسب و کار و تجارت به مبلغ 280 هزار تومان

برای آشنایی بیشتر با مراحل دریافت پروانه کسب کلیک کنید.

راه اندازی سالن آرایشگری مردانه چه قدر زمان میبرد؟

از ابتدای شروع درخواست تا دریافت جواز کسب آرایشگاه مردانه در صورت حاضر بودن استعلامات و مدارک ۳۰ روز زمان خواهد برد، زیرا براساس قانون اتاق اصناف اتحادیه آرایشگران موظف است ظرف مدت ۱۵ روز در خصوص قبول یا رد درخواست متقاضی اعلام نظر کند و در صورت عدم ارائه هیچ پاسخی به منزله تایید درخواست خواهد بود.

در صورت تایید نیز مرجع صدور پروانه کسب باید طی مدت ۱۵ روز پروانه کسب را صادر کند. اما اگر مدارک شخص حاضر نباشد فرد مدت زمان ۳ ماه وقت دارد تا مدارک خود را تکمیل نموده و تحویل دهد. در خصوص استعلامات از ادارات مربوطه نیز هر مرجع حداکثر ۱۵روز زمان برای پاسخگویی دارد. درضمن پاسخ منفی بعد از پایان زمان قانونی قائل پذیرش نیست.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

منبع: جواز کسب آرایشگاه مردانه

آیا آسیب زدن به ریش دیگران شامل د‌یه می‌شود‌‌ ؟

۱۶ بازديد

دیه ریش چقدر می شود؟ آسیب زدن به هر قسمت از بدن انسان می‌تواند شامل دیه شود. بدن دارای قسمت‌های مختلفی است و هر قسمت ‌با توجه به نظر قانونگذاران دارای دیه مشخصی است. ریش نیز یکی از اجزای بدن به حساب می‌آید که شامل دیه می‌شود. در ادامه قصد داریم در مورد دیه ریش توضیحات مختصری را خدمتتان ارائه دهیم، با ما همراه باشید.

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

آیا آسیب زدن به ریش دیگران شامل د‌یه می‌شود‌‌ ؟

‌ر‌یش یکی از اجزای بدن به شمار می‌رود که در زیبایی انسان نقش بسیار مهمی دارد. وجود ‌ر‌یش در صورت مردان علاوه بر زیبایی می‌تواند مزیت‌های دیگری نیز داشته باشد. حال اگر کسی طی ارتکاب یک جرم به صورت عمدی باعث آسیب به ‌ر‌یش فرد دیگر شود می‌بایست دیه آن را بپردازد. آسیب به ‌ر‌یش از جمله مواردی است که قانونگذاران برای آن دیه در نظر گرفته‌اند و دیه آن نیز با توجه به میزان آسیب معین می‌شود.

توصیه می‌کنیم مقاله دیه چیست را مطالعه نمایید.

دیه از بین رفتن کلی ریش

در برخی موارد دیده می‌شود که فردی طی انجام عملی به صورت عمدی باعث از بین رفتن کلی ‌ر‌یش مرد می‌شود که در این‌صورت می‌بایست دیه مشخصی را پرداخت کند. چنانچه ‌ر‌یش فرد به طور کلی از بین برود و امکان رویش مجدد آن وجود نداشته باشد فرد مجرم می‌بایست دیه کامل انسان را به فرد آسیب دیده بپردازد. اما اگر آسیب دیدگی به گونه‌‌ای باشد که امکان رویش مجدد ‌ر‌یش وجود داشته باشد مجرم به پرداخت ‌یک سوم دیه کامل انسان محکوم خواهد شد.

دیه از بین رفتن بخشی از ریش

اگر مجرم باعث از بین رفتن بخشی از ‌ر‌یش فرد شود می‌بایست ارش بپردازد. اگر امکان رویش مجدد ‌ر‌یش وجود نداشته باشد کارشناس دادگاه میزان آن را با توجه به میزان آسیب دیدگی معین می‌کند و اگر امکان رویش مجدد ‌ر‌یش وجود داشته باشد ارش به نسبت قسمتی که از بین رفته است و با توجه به مقدار یک سوم دیه کامل پرداخت می‌شود.

برای ارائه دادخواست مطالبه دیه کلیک کنید.

در چه مواردی از بین بردن ریش ارش و دیه ندارد‌‌ ؟

با وجود اینکه از بین بردن ‌ر‌یش در هر صورت جرم محسوب می‌شود و شامل دیه خواهد شد اما بازهم قانونگذار شرایطی را در نظر گرفته است که طبق این شرایط کندن ‌ر‌یش دیگری شامل دیه نمی‌شود. این شرایط به شرح زیر می‌باشند:

  • وجود ضرورت‌های پزشکی.
  • رضایت خود مرد.

نکته مهم: اگر رضایت خود مرد برای از بین بردن ‌ر‌یش معتبر نباشد رضایت ولی او نیز کافی خواهد بود.

برای دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دیه ریش، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون دیه ریش پاسخ دهند.

 

سوالات متداول

دیه از بین بردن کلی ‌ر‌یش به طوری که دیگر نروید چقدر است‌‌ ؟

در این صورت دیه کامل انسان به فرد آسیب دیده تعلق می‌گیرد.

اگر به علت ضرورت‌های پزشکی ‌ر‌یش از بین برود فرد می‌تواند دیه یا ارش ‌ر‌یش خود را مطالبه کند‌‌ ؟

خیر در این صورت دیه به او تعلق نمی‌گیرد.

 

منبع: دیه ریش